Terminalen del 2

Här kommer nu nästa del i min lilla terminalskola och vi fortsätter med tre kommandon till. Nu när vi har lärt oss att navigera i terminalen kan det vara bra att kunna kolla vad som finns i olika filer och var dessa filer finns.

locate

Locate är ett oslagbart kommando, med locate kan man nämligen hitta filer som man vet finns, men som man kanske glömt bort var man lagt. Genom att t.ex. skriva locate test.txt  så kommer systemet att lista alla sökvägar till filer som heter test.txt. Om du nyligen installerat ett program som du vet har installerat en viss fil, men som du inte vet var den lagts kan det vara bra att lägga detta kommando på minnet: sudo /etc/cron.daily/mlocate med det kommandot uppdateras nämligen databasen som locate söker igenom och du får därmed möjlighet att även söka efter helt nya filer.

less

Less is more, så säger ordspråket och så ligger det till, less är nämligen en uppdaterad version av det gamla programmet more. Less låter dig titta på innehållet i en textfil i terminalen och ger dig också möjlighet att skrolla uppåt och nedåt vilket ju kan vara bra när man letar efter något visst i en systemfil. Med blankstegstangenten går du en skärmlängd nedåt och med b-tangenten går du en skärmlängd uppåt, pil-upp och pil-ned skrollar en rad  taget och q-tangenten avslutar (skickar tillbaka dig till prompten).

grep

Med det behändiga kommandot grep kan du plocka ut enskilda rader ur en ström. Om du till exempel i filen test.txt har namet på en bekants bekant vid namn Kristoffer Nilsson, som du för allt i världen inte kan komma i håg om han stavar med ett eller två ’s’ i efternamnet, kan du skriva detta  i terminalen: grep -i "kristoffer nils" test.txt grep kommer då att skriva ut alla rader som innehåller otextsträngen kristoffer nils (skrivet med vilken kombination av stora och små bokstäver som helst) till skärmen. Flaggan -i står för "ignore case". Vill du matcha en exakt sträng utan mellanslag kan du bara skriva t.ex.:

grep Kristoffer test.txt

Se även:

Andra bloggares åsikter om , ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Switch to our mobile site

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin